Apikal Rezeksiyon (Kök Ucu Ameliyatı) Nedir?
Dişte apikal rezeksiyon, kökünün uç kısmında gelişen iltihaplı dokunun, etkilenen kök parçası ile birlikte çıkarılmasını kapsayan cerrahi bir işlemdir.
Kök ucunda inatçı enfeksiyonlar veya kistik oluşumlar meydana geldiğinde dişi ağız içerisinde tutabilmek için uygulanır.
Diş Kökü Rezeksiyonu İşlemi Kimler İçin Uygundur?
Dişine yapılan kanal tedavisinin başarısız sonuçlandığı, tedavi tekrarının ise anlamsız olacağı hastalara apikal rezeksiyon uygulanabilir. Anatomik farklılıkları ideal şekilde kanal tedavisi yapılmasına izin vermediği durumlarda enfeksiyonun ortadan kaldırılmasına olanak tanıyabilir. Kök ucunun kırıldığı bazı durumlarda da kırık parçanın ağızdan uzaklaştırılması amacıyla kök ucu operasyonları planlanabilir.
Apikal Rezeksiyon Nasıl Yapılır?
Diş kökü ameliyatının tedavi aşamasında bölge uyuşturularak konforlu ve ağrısız bir uygulama yapılması sağlanır. Anestezinin ardından yumuşak doku bir miktar açılır ve kök ucuyla iltihaplı doku uzaklaştırılıp bölge temizlenir. Sonrasında, kök kanalının sonlandığı alana sızdırmaz bir materyal yerleştirilip tedavi bölgesi dikişlerle kapatılır.
Kök Ucu Ameliyatı Sonrası Bilgilendirme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavi sonrası iyileşmenin ideal bir şekilde sağlanabilmesi için sigara ve sert gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Bölgenin hijyeni ve rutin ağız bakımı diş hekiminin önerilerine uygun bir şekilde sürdürülmelidir. Dudak dokusu çekilerek veya normalin dışında ağız hareketleri yapılarak bölge irrite edilmemelidir.
Apikal Rezeksiyon Fiyatları 2025
Kök ucu rezeksiyonu fiyatı kullanılacak materyallere ve tedavinin uygulanmasına ihtiyaç duyulan diş sayısına göre değişebilir. MTA gibi gelişmiş güncel materyaller tedavi maliyetini artırılabilir. Fakat, amalgam gibi geleneksel materyallerle daha düşük maliyetle tedavi tamamlanabilir. Sizde, web sitemizde yer alan iletişim sayfamızı ziyaret edip; WhatsApp veya telefon araması gibi yöntemler ile Diş Hekimi Korhan Sayar Muayenehanesi ile iletişime geçebilir ve diş kökü rezeksiyonu hakkında fiyat bilgisi edinebilir ve merak ettiklerinizi danışabilirsiniz.
Apikal Rezeksiyon Sonrası Olası Komplikasyonlar ve Merak Edilenler
Apikal rezeksiyon tedavisinin cerrahi bir uygulama olmasına bağlı olarak morarma, ağrı, şişlik problemleriyle karşılaşılabilir. Ancak reçete edilen ilaçların hekim önerilerine uygun kullanılması ve bölgeye soğuk kompres yapılması problemlerin kısa sürede ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Tedavi sonrası ilgili alanda bir süre minimal düzeyde uyuşma gelişebilir ancak bu durum sinir hasarı görüldüğü anlamına gelmez.
Bu web sitesindeki bilgiler tıp literatüründen alınmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle tanı ve tedavi amacı taşımaz. Tanı ve tedaviniz için ilgili bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.