Diş Çekimi (20’lik&Gömülü Diş) Nedir?
Diş çekimi ve 20’lik diş çekimi uygulamaları, alternatif bir yöntemle tedavi edilmesi mümkün olmayan, ağız ve diş sağlığı için risk oluşturan dişlerin çene kemiğindeki yuvasından çıkarılmasını kapsayan tedavilerdir.

20’lik Diş Nedir? 20’lik Diş Ne Zaman Çıkar?
Yirmilik dişler ise ağız içerisine en son süren ya da pek çok durumda çene kemiği içerisinde gömülü olarak kalan dişlere verilen genel addır. 20’lik diş, ağız içerisinde yeterli alan bulunan durumlarda ortalama 18-20 yaşlarında sürer. Çenede yer darlığının olduğu durumlarda, sürmek için uygun alan bulamayan bu dişlerin gömülü kalmaları mümkündür.
20’lik Diş Nasıl Çıkar ve Neden Çekilir?
“20’lik diş neden çekilir?” sorusunun pek çok farklı cevabı olabilir. Yirmilik dişler ağız içerisinde çiğneme hattına uyumlu bir şekilde sürebilir. Lakin, temizlemesi zor bir alanda kalacağından dolayı kolaylıkla enfeksiyon kapabilir. Bu durumda enfeksiyonun dişin komşuluğundaki dokulara yayılımının önlenmesi amacıyla çekimi planlanabilir. Çiğneme hattından farklı bir pozisyonda sürdüğünde ise komşuluğundaki yanak gibi yumuşak dokulara ağız hareketleri sırasında zarar verebilir. Bu durumlarda ilgili dişlerin ağız içerisinde anlamlı bir fonksiyonu olmaması sebebiyle enfeksiyon gelişimi beklenmeden dokuları korumak amacıyla dişin çekimi planlanabilir. Gömülü kalan yirmilik diş ise komşuluğundaki diş için bir tehdit oluşturuyorsa çıkartılması uygun olabilir. Ayrıca, bölgede enfeksiyon gelişimi mevcutsa 20’lik diş ameliyatı planlanarak çekilebilir.

Diş Çekimi Kimler için veya Hangi Dişler için Uygundur?
Herhangi bir uygulamayla restore edilmesi mümkün olmayan dişlere sahip kişiler için uygundur. Bunun yanı sıra, ilerleyen diş eti enfeksiyonlarında dişin kurtulma şansı kalmamışsa çekim uygulamaları gerekli olabilir. Dişlerin sağlıklı olduğu durumlarda yanak dokusunun irrite olduğu görülüyorsa üst yirmilik dişler için çekim planlanabilir. Dişleri gömülü kalan kişilerde ilgili dişlerin sürmüş dişler için tehdit oluşturması durumunda cerrahi çekim yapılabilir. Çenede yer darlığına bağlı çapraşıklık problemlerinin ortodontik tedavilerinin desteklenmesi için de çekim uygulamaları yapılabilir.

Acil durumların meydana geldiği durumlarda hamilelikte dişler için çekim planlanabilmesi de mümkündür. Çocuklarda diş çekimi restore edilemeyecek düzeyde kayıp gözlenen dişler olduğunda zorunlu hale gelebilir. Bunun yanı sıra sürme döneminin kontrol altına alınması amacıyla süt dişlerinin planlı bir şekilde çekimi organize edilebilir.
Diş Çekimi Türleri ve Yöntemleri
Basit Çekim
Basit çekim herhangi bir cerrahi uygulamaya ihtiyaç duyulmadan uygulanabilen diş çekimlerine verilen genel addır. Bu kapsamda süt dişi çekimi, sürekli ön dişler için çekim, azı dişi çekimi, kırık dişlerin çekimi ya da sürmüş yirmilik dişlerin çekimi gibi uygulamalar planlanabilir. Kanal tedavili dişlerde çekim gerekli olduğunda tedavi bu işlemlerle sağlanabilir. Ancak bu dişler kırılganlığı yüksek oranda artmış olduğundan bazı durumlarda tedavinin cerrahi uygulamalarla desteklenmesine ihtiyaç duyulabilir. Sadece kökü kalan dişlerin çekim uygulamaları da diş köküne ağız içerisinden ulaşılabilmesi durumunda basit çekim uygulamalarıyla yapılabilir. Basit diş çekim uygulamalarının yetersiz kalması durumunda ise kişi kök diş çekimi için cerrahi uygulamalara yönlendirilebilir.
Cerrahi Çekim
Cerrahi çekim, ağız içerisinden dişe ulaşmanın mümkün olmadığı durumlarda yapılan çekim türüdür. Bu çekim türünde, dişi çevreleyen yumuşak dokuda ve kemik dokusunda bir miktar düzenleme yapılmaktadır. Bu kapsamda yarı gömülü 20’lik diş genellikle yalnızca yumuşak doku üzerinde düzenleme yapılarak çekilebilir. Tam gömülü 20’lik dişlerin çıkartılması bölgedeki diş etinin açılmasının ardından bir miktar kemik dokusu kaldırılarak yapılabilir. Diş kökü çekimi basit çekimle yapılamadığında cerrahi uygulamalarla görüş açısı ve uygulama alanı artırılarak çekilebilir. Damakta gömülü diş ameliyatı gerekli olduğunda cerrahi çekim uygulamaları planlanabilir.
20’lik Diş Nasıl Çekilir?
20’lik dişlerin çekimi için yapılan tüm tedavilerde öncelikle ilgili bölge uyuşturulur. Anestezi ile diş çekimi hem hekimin görüş alanının kısıtlanmasını bir miktar engelleyici etki oluşturur hem de hastaya ağrısız bir çekim uygulaması yapılmasına izin verir. Ardından sürmüş yirmilik diş çekilecekse diş ile kemik bağlantısı gevşetilir ve diş yuvasından ayrılır. Geride kalan boşluk küretler yardımıyla detaylıca temizlenir ve bölgeye steril tampon yerleştirilerek tedavi tamamlanır.

Gömülü diş ameliyatı yapılacaksa anesteziyi takiben bölgedeki diş etinde bir kesik hattı oluşturulur. Diş eti altında kalan kemik dokusu dişin çekimine izin verecek en minimal şekilde aşındırılır. Ardından diş ile kemik bağlantısı gevşetilir ve diş yuvasından çıkarılır. Açılan diş eti dikişler yardımıyla geri kapatılır ve tedavi tamamlanır. 20’lik gömülü çekim tedavilerinde süre; dişin kök anatomisi, konum özellikleri, dişin harabiyeti gibi çeşitli durumlara bağlı olarak oldukça değişkenlik gösterebilir. Acil tedaviye ihtiyaç duyulması durumunda hamilelikte lokal anestezi ile diş çekimi yapılması da planlanabilir.
Diş Çekimi & 20’lik Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çekim sonrası bölgeye uygulanan steril tampon 30-45 dakika aralığında tutulmalı ve sonrasında çıkarılmalıdır. Diş çekildikten sonra kanamanın bir süre sızıntı şeklinde devam etmesi normal bir durumdur. Bu durumda ek bir tampon uygulaması yapılmamalıdır. Diş çekimi sonrası yemek, uyuşukluğun geçmesinin ardından tüketilebilir. Fakat, tedavi bölgesinin irrite edilmemesi amacıyla çok sıcak ve baharatlı gıdalardan bir süre kaçınılmalıdır. Çekim uygulamalarını takiben minimal ağrı ve ödem meydana gelmesi normaldir. Ancak bu durum ilaçların hekimin önerisine uygun olarak kullanılması ve bölgeye soğuk kompres uygulaması yapılmasıyla kısa sürede kontrol altına alınabilir. Gömülü 20’lik diş çekimi sonrası yumuşak dokuda yeterli iyileşme sağlandığında dikişlerin alınması gerekir. Gömülü diş ameliyatı sonrası dikiş aldırma süresi için ideal aralık ise tedaviden 7-10 gün sonrasıdır.
Diş çekimi ve 20’lik Diş Çekimi Fiyatları 2025, Maltepe/İstanbul
Diş çekimi fiyatları yapılan diş çekimi türüne göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin 20’lik gömülü diş ve 20’lik gömülü olmayan dişlerin çekim fiyatı karşılaştırıldığında gömülü dişlerdeki çekim maliyetinin daha yüksek olduğu söylenebilir. Cerrahi diş çekimi fiyat belirlenmesi de uygulanacak çekim yöntemine göre yapılır. Genel anestezi ile çekim fiyatları belirlenmesinde gerekli koşulları sağlamanın maliyeti değişebilir. Diş çektirme fiyatları hakkında daha detaylı bilgi için bizlere web sitemizde yer alan iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Tedavi Hakkında Diğer Merak Edilenler
20’lik diş ağrısına ne iyi gelir?
Hekiminiz tarafından reçete edilmiş ağrı kesiciler ağrının kontrol altına alınmasında etkili olabilir. Ilık suyla ağzın ortalama bir dakika çalkalanması ağrıyı hafifletici etki gösterebilir. İç basınca bağlı gelişen ağrıların hafifletilmesinde soğuk kompres uygulaması yararlı olabilir. Bu uygulamalar diş hekimi muayenesine kadar geçen sürede kişiyi bir miktar rahatlatabilir. Ancak, sonuçlarının kalıcı olmadığının bilincinde olunmalıdır.
Çekilen dişin yerine implant ne zaman yapılır?
Kemik dokusunun yeterli olduğu durumlarda stabilizasyon sağlanması mümkünse diş çekimi sonrası implant uygulaması çekim ile aynı seans içerisinde yapılabilir. Çekim sonrası iyileşmeye ihtiyaç duyulan durumlarda ise implant uygulamasından önce minimum 3 ay beklenilmesi gerekmektedir.
Tedavi Sonrası Olası Komplikasyonlar
Çekim sonrası gelişen ağrılar bazı durumlarda baş ve kulak bölgesine yansıyabilir. Diş çekiminden sonra diğer dişlerin ağrıması da beklenen bir durumdur. Bu ağrılar çekim bölgesinde iyileşmenin sağlanmasıyla birlikte zamanla ortadan kalkar. Tedavi sonrası boğaz ağrısı 20’lik diş çekimi sonrası komplikasyonları arasında yer alır. Bunun nedeni çekim bölgesinin boğaza oldukça yakın olması nedeniyle ağrının ilgili bölgeye yansımasıdır. Dişi çevreleyen kemik ince ve kemiğe sıkıca yapışmışsa uygun tekniklerle özenli bir şekilde çalışılsa bile diş çekiminde kemik kırılması meydana gelebilir.
Bu web sitesindeki bilgiler tıp literatüründen alınmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle tanı ve tedavi amacı taşımaz. Tanı ve tedaviniz için ilgili bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.