Diş Kisti Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Diş kisti nedir sorusu kısaca çene kemiği içerisinde gelişen zar ile çevrili patolojik oluşumlar olarak cevaplanabilir. Dişte kist gelişimi kistin enfekte olmadığı durumlarda bir belirtiye neden olmadan uzun süre devam edebilir.

Dişte Neden Kist Olur?
Kalıtımsal artıklar, ağız içi enfeksiyonlar ve travmalar gibi pek çok etkene bağlı olarak dişlerde kist gelişimi gözükebilir.
Ağız İçi Kistler ve Diş Kisti Ameliyatı
Sürmüş dişlerin birçoğunda diş kökünde kist gelişimi sıklıkla gözlenir. Bunun yanında, gömülü 20’lik dişlerde gözlenen kistler genellikle dişlerin üst bölgelerini (kuron) kapsayacak şekilde konumlanır. Çene kisti olarak da bilinen diş kistinin yanı sıra diş etlerinde kist gelişimi de mümkündür. Dişte kist olması durumunda tedavi uygulamalarını ağız, diş ve çene cerrahları üstlenir. Başlangıç düzeyinde kalıcı bir hasara neden olmadan tedavi edilebilmektedir. Fakat, uzun dönem tedavi edilmemesi tümör gelişimi, çevre dokularda kalıcı hasar gibi problemlere yol açabilir. Bu nedenle diş kisti ameliyatı planlamalarının mümkün olan en erken dönemde planlanması sağlık için önemlidir.
Diş Kisti Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Kanal tedavili diş kökünde kist, dişten bağımsız gelişen çenede kist durumlarında diş kisti röntgen görüntüsü üzerinde saptanan kişiler operasyon için uygundur. Röntgen görüntüleri diş kisti belirtileri gelişmeden önce dahi teşhisin yapılabilmesine olanak tanıyabilir. Bunun yanı sıra; yanak içinde kist gelişimi gibi durumlarda da kist operasyonu planlanmasına ihtiyaç duyulabilir. Bebeklerde diş kisti genellikle sürme kistleri olarak meydana gelir. Bu kistler çoğunlukla kendiliğinden ya da masaj uygulamaları ile zaman içerisinde tedaviye ihtiyaç duyulmadan iyileşir. Ancak kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan kistlerin gelişmesi durumunda bebeklerde de cerrahi operasyonların planlanmasına ihtiyaç duyulabilir.
Diş Kistlerin Ameliyatsız Tedavisi Mümkün Müdür?
Diş kökü, diş eti, damak ve çene kistlerinin tedavi yaklaşımı genellikle kistin cerrahi olarak alınması üzerinedir. Gerçek bir diş kistinin kanal tedavisiyle tedavi edilmesi mümkün olmasa da diş kanalı ile bağlantılı kist benzeri yapılarda kanal tedavisini takiben iyileşme gözlenebilir. Kistlerin alınması planlanmadan önce bazı durumlarda çeşitli tetkiklere, kistin küçülmesi için ek işlemlere ihtiyaç duyulabilir. Sistemik belirtilerin gelişmesine neden olduğu durumlarda ise diş kisti ilaç tedavisi uygulanarak tedavi edilmeye başlanabilir. Kistten etkilenen dişte geri dönüşümsüz olarak ileri düzeyde kayıp geliştiğinde kistli diş çekimi yapılması gerekebilir. Diş çekimi hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizdeki ilgili web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Diş Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Dişteki kistin alımında ilgili bölge uyuşturularak veya genel anestezi uygulaması yapılarak konforlu bir tedavi sağlanabilir. Anestezi uygulamasını takiben kisti örten diş eti ve kemik dokuları bir miktar kaldırılır ve kist dokudan ayrılarak ağız içerisinden uzaklaştırılır. Patoloji laboratuvarına götürülmek üzere uygun bir kap içerisine yerleştirilir. Ardından etkilenen bölge detaylı bir şekilde temizlenir. Sonrasında, yeni kemik gelişimi için gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından diş eti dikişlerle kapatılarak tedavi tamamlanır. Yapılacak operasyonun süresi kistin yayılım gösterdiği alana ve ek tedavi ihtiyaçlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kistin sinir dokularına yakınlığı durumunda ise ilgili bölgede uyuşukluk hissi gelişimi gibi çeşitli riskler mevcuttur.
Kist Ameliyatı Sonrası Bilgilendirme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çene kisti ameliyatı sonrası şişlik, ağrı, morluk, sızıntı şeklinde kanama gibi problemlerin meydana gelmesi normaldir. Bu durumun kısa sürede ortadan kaldırılması için ilaçların diş hekiminin önerilerine uygun olarak kullanılması gerekmektedir. Ayrıca, tedavi yapılan gün soğuk kompres uygulaması yapılması gerekir. Tedaviyi takip eden ilk günlerde iyileşme dokusunun irrite edilmemesi için tükürme veya öksürme gibi basınç değişimine neden olabilecek aktivitelerden, sıcak ve sert yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. İyileşmeyi negatif etkilememesi için sigara ve alkol tüketimine hekimin önerdiği süre boyunca ara verilmelidir. Tedavi günü diş fırçalaması yapılmamalı, 24 saat sonra hekimin önerisine uygun olarak rutin ağız bakımına geri dönülmelidir. Ameliyat sonrası bölgedeki dişlerde bir miktar sallanma gözlenebilir ancak bu durum geçicidir. Kist ameliyatı sonrası dikişlerin alınması operasyondan 7-10 gün sonra yapılır. Bölgedeki yumuşak doku iyileşmesi 1-2 hafta içerisinde tamamlanırken kaybedilen kemik dokusunun geri kazanılması kistin yayılım gösterdiği alana bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Diş Kisti Ameliyatı Fiyatı 2025
Ağız içi kistleriniz için fiyat bilgisi almadan önce mutlaka bir diş doktoru ya da ağız, diş ve çene cerrahına muayene olmanız gerekmektedir. Diş kistleri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir ve fiyat bilgisi alınmadan önce doğru teşhisin koyulması çok önemlidir. Sizde, web sitemizde yer alan iletişim sayfamızı ziyaret edip; WhatsApp veya telefon araması gibi yöntemler aracılığıyla İstanbul’ un Maltepe ilçesinde bulunan Diş Hekimi Korhan Sayar Muayenehanesi ile iletişime geçebilir ve diş kisti ameliyatının güncel fiyat bilgisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Olası Komplikasyonlar ve Merak Edilenler
Diş kisti operasyonları sonrasında ağrı, ödem, morarma gibi durumların gelişimi en sık gözlenen komplikasyonlardır. Bunun yanı sıra, kistin sinirlere yakın olduğu durumlarda işlem sonrasında uyuşukluk meydana gelebilir. Bölgede gelişen kistin kemik dokusunda neden olduğu yıkımlar ve operasyonun yapılabilmesi için kemik dokusunun bir miktar uzaklaşması bölgedeki kemiğin kuvvetlere karşı dayanımını zorlaştırarak iyileşme sürecinde kırılganlığın artmasına neden olabilir.
Çene kisti tekrarlar mı?
Bazı çene kisti türleri ideal tedavi yapılsa da tekrar edebilir. Bu durumda yeni bir operasyon planlamasının yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Diş kistinin vücuda zararları nedir?
Diş kistinde iltihabi bir durum geliştiğinden ağız kokusu gelişimi meydana gelebilir. Bölgede gelişen kistin oluşturduğu baskı sonucu ağrı gözlenebilir. Bu ağrı kulak, baş gibi farklı alanlara da yansıyabilir. Dişlerin sinir dokularını enfekte edebilir veya bölgedeki duyulardan sorumlu sinirlere baskı uygulandığında uyuşukluk gelişebilir. Çene kemiğinde yıkıma neden olarak bölgede kırılganlığın artmasına neden olabilir. Bazı kist türleri tedavi edilmediğinde bölgede tümör gelişimi için uygun ortam oluşturabilir.
Bu web sitesindeki bilgiler tıp literatüründen alınmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle tanı ve tedavi amacı taşımaz. Tanı ve tedaviniz için ilgili bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.