Diş İmplantı Nedir?
İmplant nedir sorusu vücuttaki canlı dokuların fonksiyonlarını uygun bir şekilde sürdürebilmesi için dokuların içerisine yerleştirilen cansız materyaller şeklinde cevaplanabilir. Vidalı diş olarak da bilinen diş implantı ise çene kemiği içerisine diş kökünü taklit edecek şekilde yerleştirilen özel vidalar ile yapılan dental tedavilerdir.

Diş implantı uygulamalarında kullanılan vidalar, tedavi için özel işlemlerden geçen titanyum elementinden hazırlanır. Titanyumdan hazırlanan diş implantı materyal toksiktir ve alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Dolayısıyla doğru uygulama ve bakım sağlandığında ağız içerisinde uzun ömürlü olarak güvenle kullanılabilir.

Bu kapsamda planlanan tedaviler implant uzmanı, periodontoloji uzmanı ve çene cerrahları tarafından yapılabilir.

Dental İmplant Kimler ve Hangi Dişler İçin Uygundur?
Diş implantlarının sağlıklı bir şekilde yapılmasındaki en önemli koşullardan biri kişinin tedavi için engel teşkil edecek sistemik bir hastalığının bulunmamasıdır. Dental implant işlemlerinin uygulanabilmesi için önemli olan bir diğer durum ise hastanın kemik gelişim sürecidir. Bu süreç kadınlarda ortalama 15-16 yaşlarında, erkeklerde ise 17-18 yaşlarında tamamlanır. Özel bir durum olmadığı sürece bu dönemlerden daha genç yaşta implant yapılması önerilmez. İmplant ne zaman yapılmalı sorusu için üst bir yaş limiti ise mevcut değildir.

Ancak yaşla birlikte meydana gelen kemik erimeleri ve doku değişimleri bazı durumlarda implantın doğru bir şekilde uygulanabilmesi için engel teşkil edebilir. Örneğin ön diş implant uygulamalarında diş eti dokusunun yetersiz kalması estetik problemlere neden olabilir.

Kalan kemik hacminin yetersizliği ise üst çene implant ya da alt çene implant uygulaması kapsamında planlanan herhangi bir implantın bölgede stabil kalabilmesi için engel teşkil edebilir. Bu nedenle diş eksikliğinin uzun süre tedavi edilmediği hastalarda ya da yaşlılarda implant uygulaması yapılabilmesi için ek tedavi işlemlerine ihtiyaç duyulabilir. Ancak günümüzde gelişen tedavi yöntemleri dişlerinin tamamını kaybeden ve bütün dişleri implant yaptırmak isteyen hastalarda minimum sayıda implant uygulamasıyla tedavi yapılmasına izin verir.

Çene kemiklerinde erimenin olduğu pek çok durumda da ek tedaviye ihtiyaç duyulmadan implant tedavisi planlanması mümkün olabilir. Bazı sistemik hastalıklar ise implant uygulaması için tümüyle engel teşkil edebilir. Bu nedenle kişinin tedavi için danıştığı diş hekimine sağlık durumu hakkında detaylı bilgi vermesi önemlidir.
Diş İmplantı Çeşitleri ve Markaları Nelerdir?
Dental implant çeşitleri tedavi seçenekleri bakımından tek diş implant, çoklu diş implantları, All On Four sistemleri ve hareketli protez destekleri olarak sıralanabilir.

Tüm bu uygulamalar kişinin ihtiyaçları ve tedavi sürecine uygun en iyi implant markası seçilerek planlanır. Günümüzde pek çok başarılı implant markası bulunsa da bunlardan bazıları çeşitli avantajlarıyla ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda Straumann implant, Astra implant, Bredent implant, Osstem implant ve Begoimplant markaları tedavilerde sıklıkla tercih edilir. Özellikle Straumann marka implantlar, en iyi implant markası olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra günümüzde pek çok yerli implant markası da güvenle kullanılmaktadır. Yerli implantlar, başarılı tedavi sonuçları elde edilmesinde düşük maliyetli seçenekler olarak da tercih sebebi olabilmektedir.
İmplant Diş Tedavisi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmplant öncesi dikkat edilmesi gerekenler diş hekimine ve hastaya bağlı durumlar olarak iki grupta incelenebilir. Hekim, öncelikle mevcut çene kemiğinin yapı ve hacim özelliklerinin implant uygulaması için yeterliliğini kontrol etmelidir. Bunun yanı sıra, kişinin fonksiyonel ihtiyaçlarını analiz ederek implant üzerine yapılacak protezlerin ana hatlarını tedavi öncesinde planlamalı ve implant lokasyonlarını bu planlamaya uygun olarak belirlemelidir. Hasta ise tedavinin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için ağız bakımına özen göstermelidir. Rutin ağız hijyenini sürdürmesi ve ağız ortamında zararlı etkiler oluşturabilecek alışkanlıklardan kaçınması gerekmektedir. Çünkü, implant diş tedavisi öncesinde mevcut sağlıklı ağız içi dokularının korunabilmesi oldukça önemlidir.
İmplant Diş Nasıl Yapılır? Diş İmplantı Tedavi Süreci Nasıl İşler?
İmplant nasıl yapılır sorusunun cevabı planlama ve tedavi süreci olarak iki grupta incelenebilir. İmplant süreci içerisinde planlama ilk seans içerisinde yapılan klinik ve radyografik muayenelerle başlar. Öncelikle kişinin implant uygulamaları için uygun olduğu tespit edilebilmelidir. Eğer kişi implant tedavisi için uygunsa sonrasında ihtiyaç duyulan implant üstü protezlerinin ana hatları tasarlanır. Ardından belirlenen bu protez tasarımına uygun olarak 3 boyutlu radyografiler üzerinden implantların konum ve boyut özellikleri detaylı bir şekilde belirlenir. Protez tasarımlarının kişinin beklentilerine uygun olarak detaylandırılmasının ardından tedavi aşamasına geçilir.
Diş İmplantı Tedavisi Uygulama Süreci
Tedavi aşamasında implant diş yapımı için öncelikle ilgili bölge uyuşturulur. Bu sayede sürecin ağrısız ve konforlu bir şekilde tamamlanması sağlanır. Uygulanan anestezi etkisini gösterdiğinde belirlenen konumda yapılacak implantın boyutlarına uygun olarak bir yuva açılır. Sonrasında implant ilgili yuvaya yerleştirilir. Uygulanan tek implant süresi ortalama 10-15 dakika olarak söylenebilir. Ancak All On Four sistemler, implant köprü yapımı gibi çok sayıda implant kullanılan durumlarda ya da ek tedavilerin dahil olduğu seanslarda süreç bir miktar uzayabilir.
Diş İmplantı Tedavisi Uygulama Sonrası Süreç
İmplantların yerleştirilmesinin ardından şartların uygun olduğu durumlarda geçici diş protezleri uygulanabilir. Sonrasında implant ile kemiğin kaynaşması için bekleme sürecine geçilir. Bir sonraki seans olan kontrol muayenesinde kaynaşmanın yeterli düzeyde sağlandığı tespit edilirse belirlenen tasarım üzerinden hazırlanan kalıcı diş protezi implant üzerinde prova edilir ve implant ile protezin uyumu ideal bir şekilde sağlandığında protezlerin implant üzerine sabitlenmesiyle tedavi tamamlanır.
İmplant Üstü Protez Nedir?
İmplant üstü protez, implantların bağlantı alanlarına uygun olarak tasarlanan sabit ya da hareketli diş protezleridir. Protez diş sistemi hareketli protez için tasarlanıyorsa protezin iç yüzeyinde ve implantın üzerinde anahtar kilit ilişkisi oluşturan alanlar hazırlanır.

Sabit protez uygulamalarında ise protezin tasarımı implant üzerine adapte edilme yöntemine göre şekillendirilir. Bu protezlerde zirkonyum implant üzeri için sıklıkla tercih edilen bir materyal olarak ön plana çıkar.

Ağız içerisinde uygulanan protezler hakkında daha detaylı bilgiye protez diş ve diş kaplama sayfalarımızdan erişebilirsiniz.

İmplant Diş Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmplant yaptıranlar uygulamanın cerrahi işlem içermesi nedeniyle tedaviden sonra minimal ağrı ve ödem ile karşılaşabilir. Ancak implanttan sonra reçete edilen ilaçların hekimin önerisine uygun olarak kullanılması bu ağrıyı azaltacaktır. Ayrıca, soğuk kompres uygulamasıyla da iyileşme süreci desteklenerek bu problemler kısa süre içerisinde ortadan kaldırılabilir. İyileşmenin desteklenmesindeki bir diğer önemli kriter ise ağız bakımının sürdürülmesidir. Rutin ağız hijyeni uygulamaları implantın uzun dönem başarısının sağlanmasında oldukça etkilidir. Gerekli bakımlarının yapılmasının yanı sıra uygun aralıklarla diş hekimi kontrolleri de planlanmalıdır. Böylece diş implantı için zararlı olabilecek etkenlerin erken teşhisi mümkün olabilir. Bu durumda implantın hasar görme ihtimalinin önüne geçilerek tedavi ömrü uzatılabilir. İmplanttan sonra beslenme süreci geçici protezlerin bulunduğu dönemde bir miktar düzenlenmelidir. Bu dönemde implantlara gelen kuvvetler stabilizasyonu bozabileceğinden süreç içerisinde yumuşak gıdaların tüketimine özen gösterilmelidir. Diş implantı takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler tümüyle uygulandığında implantın uzun yıllar konforlu bir şekilde kullanılabilmesi mümkündür.
Yerli & Yabancı Diş İmplantı Fiyatları 2025
İmplant fiyatları için kesin bir sayı belirtilmesi mümkün değildir. Çünkü implantların sayısı, markası, kullanılan materyaller, tercih edilen tedavi yöntemi, tedavide kullanılan sistemler gibi implant ücretleri üzerinde önemli etkilere sahip birçok faktör bulunmaktadır. Örneğin implant üstü diş köprüsü fiyatları tek diş implant uygulaması fiyatlarına oranla daha yüksektir. Bunun sebebi hem implant sayısı hemde köprüde kullanılacak protez diş üyesi sayısının daha çok olmasıdır. 4 implant sabit protez fiyatları ise tedavide özel bir sistem kullanılması nedeniyle alternatif tedavi uygulamalarından daha fazla olabilmektedir.
En pahalı implant fiyatları genellikle ithal implant markalarında karşımıza çıkmaktadır. Lakin ucuz implant diş fiyatları ile yerli implant markalarında karşılaşmak mümkündür. Bunun yanı sıra implant fiyatları 2022 yılından günümüze değişen maliyetler sebebiyle de farklı olabilmektedir. Detaylı muayenenin ardından tedavi ihtiyacınız için gerekli olan implant uygulamalarının güncel fiyatlarını öğrenebilirsiniz. Bunun için İstanbul’ un Maltepe ilçesinde bulunan Diş Hekimi Korhan Sayar muayenehanemizi ziyaret edebilirsiniz. Muayenehanemizin konum ve iletişim bilgileri web sitemizde yer alan iletişim sayfasında bulunmaktadır.
Diş İmplantı Hakkında Diğer Merak Edilenler
Diş kemik erimesi tedavileri kapsamında hangi uygulamalar yapılır?
Kemik erimesinin tedavi için engel teşkil ettiği durumlarda kemik hacminin artırılmasına ihtiyaç duyulur. Bu yüzden ihtiyaç duyulan bölgelere kemik tozu uygulaması yapılır. Çene kemiğine komşu sinüs boşluklarında sarkma meydana gelmesine bağlı kemik erimeleri ise sinüs tabanına kemik tozu uygulanmasını kapsayan sinüs yükseltme işlemleriyle tedavi edilir. Bu uygulamalar hakkında daha detaylı bilgi sinüs lifting sayfamızda yer almaktadır.
Dental implant zararlı mı?
Dental implantlar canlı dokularla uyumlu bir materyalden yapılır. Dolayısıyla doğru bir şekilde uygulandığında herhangi bir zararlı etkiye yol açmaz.
Diş çekiminden hemen sonra implant yapılır mı?
Bölgedeki enfekte alanların tümüyle uzaklaştırılması ve uygulanacak implantın bölgede stabil bir şekilde kalması mümkünse diş çekimiyle aynı seans içerisinde implant uygulaması yapılabilir.
İmplant bir günde yapılır mı? İmplant takıldıktan sonra diş ne zaman takılır?
Her iki çeneyi de tümüyle kapsayan çok sayıda implant uygulamasının yapılmadığı pek çok durumda implant yerleştirme işlemleri bir günde tamamlanabilir. Uygun koşullar sağlandığında implant ile aynı gün geçici diş protezleri de takılabilir. Böylece estetik ve fonksiyonel kayıpların belli oranda düzenlenmesi mümkün olur. Ancak implant ile çene kemiği kaynaşmasının ideal bir şekilde tamamlanabilmesi için belirli bir süre gerekmektedir. Dolayısıyla kalıcı diş protezleri cerrahi uygulamadan ortalama 2-3 ay sonra implant üzerine yerleştirilir.
Dental İmplant Tedavisi Sonrası Olası Komplikasyonlar
Tedavi sonrasında cerrahi uygulamaya bağlı olarak çeşitli komplikasyonların gelişimi mümkündür. İmplant sonrası ağrı ve ödem gelişimi en sık karşılaşılan komplikasyonlar arasında yer alır. Ancak bu durum uygun bakımların sağlanmasıyla kısa süre içerisinde ortadan kalkar. Sinir paketlerine yakın olan bölgelerde implant uygulamalarının yapıldığı durumlarda bölgede uyuşma gözlenebilir. Ancak implant uygulamasının doğru bir şekilde yapıldığı durumlarda bu problem genellikle gerekli takviyelerin kullanılması ile birlikte bir süre sonra ortadan kalkar. Ağız hijyeninin yeterli olarak sağlanmadığı durumlarda bölgede biriken bakteriler enfeksiyon gelişimine neden olabilir. Bu nedenle diş hekiminin önerisine uygun olarak ağız bakımının rutin olarak sürdürülmesi gerekir.
Bu web sitesindeki bilgiler tıp literatüründen alınmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle tanı ve tedavi amacı taşımaz. Tanı ve tedaviniz için ilgili bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.