Endodonti Nedir? Endodontist Kimdir?
Endodonti nedir sorusunun cevabı en kısa şekliyle kanal tedavisi uygulamalarını üstlenen diş hekimliği ana bilim dalı olarak tanımlanabilir. Endodontist kimdir sorusuna ise endodonti ana bilim dalında uzmanlaşmış olan diş hekimleri şeklinde cevap verilebilir. Kanal tedavisi uzmanı ya da endodonti uzmanı olarak da bilinen bu hekimler; travma gelişimi, derin çürük tedavisi gibi durumlarda dişteki sinirlerin alınması işlemini ihtiyaç duyulan oranda uygular.

Bu uygulamalar, bölgedeki enfeksiyonun ortadan kaldırılmasına ve dişin korunmasına imkân tanır.
Kanal Tedavisi Nedir?
Endodonti kapsamında uygulanan tedavilerde enfekte olan diş siniri ağız içerisinden uzaklaştırılır. Sonrasında dişte oluşan boş alan özel kanal dolgularıyla doldurulur. Bu uygulama en temel adıyla diş kanal tedavisi olarak bilinir.

Diş Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Kanal tedavisi neden yapılır sorusunda akla gelen ilk cevaplardan biri çürük gelişiminin geri dönüşümsüz sinir harabiyetine uğradığı durumlardır. Sinir dokusu enfekte olan kişilerin yanı sıra, enfeksiyonun diş kanalından çıkarak diş kökünün dışında gelişim gösterdiği durumlarda da planlanarak apse veya lezyonlu diş kanal tedavisi yapılabilir.

Tedavi Hangi Durumlarda ve Hangi Yaşta Yapılabilir?
Tedavi; sürekli dişlerin sinirlerinin enfekte olduğu her yaşta uygulanabilir. Çocuklarda endodonti hem sürekli dişlerde hem de süt dişlerinde uygulanabilir. Süt dişlerinde enfeksiyonun daha sonra sürecek dişleri negatif etkileyebileceği saptandığında bu dişlere özgü kanal dolgusu materyalleriyle tedavi yapılması mümkündür. Sallanan dişe sahip kişilerde sallanmanın nedeni kimi zaman travma sonrası dişin yuvasıyla arasındaki bağlantının bozulmasına veya yalnızca sinir kanalından köken alan enfeksiyonlara bağlı olabilir. Bu durumlarda dişin stabilizasyonunun desteklenerek kanal uygulaması yapılması başarılı sonuçlar alınmasını sağlayabilir. Kaplama diş protezine sahip bireylerde kalıcı sinir hasarı belirtileri tespit edildiğinde kaplama sökülerek ya da yüzeyinden dişin sinir paketine ulaşabilecek bir kavite açılarak kanal tedavisi yapılabilir. İhtiyaç duyulması durumunda hamilelikte endodonti uygulamaları da mümkündür.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabı enfeksiyonun yayılım alanına bağlı olarak bir miktar değişkenlik gösterebilir. Endodonti tedavileri ihtiyaç duyulduğunda anestezi uygulamaları ile desteklenerek ağrısız ve konforlu bir şekilde tamamlanabilir. Dişin sinir paketlerinin canlılığını tümüyle kaybettiği durumlarda yapılan işlemler ağrı uyaranı gelişimine neden olmayacağından anestezi uygulamasına ihtiyaç duymadan da tedavi tamamlanabilir. Tedavi uygulamasında enfekte sinir dokuları kanal formuna uygun çeşitli aletlerle diş içerisinden uzaklaştırılır ve kanalın formu dolgu uygulaması için düzenlenir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Enfeksiyonun tümüyle elimine edildiği durumlarda aynı gün kanal ve diş dolgusu da yapılarak tedavi sonlandırılabilir. Enfeksiyonun daha fazla yayılım gösterdiği durumlarda iyileşmenin sağlanabilmesi için ikinci bir tedavi seansı planlanır ve seans arasında etkinlik göstermesi amacıyla kanal içerisine ilaç yerleştirilir. İlk seans kanal tedavisinden sonra geçici dolgu uygulanır ve ilacın etkinlik göstermesi beklenir. Bu uygulama enfeksiyon elimine edilene kadar tekrar edilir ve ortadan kaldırıldığında diş dolgusu uygulamalarıyla tedavi sonlandırılır.

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Ağrısı
Tedavi uygulamaları anesteziyle birlikte ağrısız bir şekilde tamamlanır. Fakat ara seanslarda ya da tedaviyi takip eden ilk günlerde minimal bir kanal tedavisi ağrısı gelişmesi normaldir. Bu durumun nedeni bölgede iyileşme mekanizmasının aktive edilmiş olmasıdır.
Kanal Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli olan konulardan biri diş fırçalama ve diş ipi kullanımını içeren rutin ağız bakımına geri dönülmesidir. Tedavinin ara seansında geçici dolguda dikkat edilmesi gerekenler bölgeye yük gelmesinden kaçınmaya özen gösterilmesidir. Çünkü bu aralık ilgili dişin kuvvetlere karşı en savunmasız olduğu dönemdir. Kanal tedavisi sonrası diş üstüne çok fazla basmama bu hususta çok önemlidir. Uygulanan geçici dolgu ise kolay deforme olabilecek bir yapıya sahiptir. Kanal tedavisi sonrası yeme içme aktivitelerine iki saat süreyle ara verilmelidir. Tedaviyi takip eden süreçte konfor kaybı yaşanmasa da dokuların tümüyle iyileşmesi 2-3 haftayı bulabilir.
Diş Kanal Tedavisi Yenileme
Endodontide yenileme uygulaması, çeşitli durumlara bağlı olarak yapılan geçmiş kanal tedavilerinin başarısız olduğu durumlarda planlanabilir. Yapılan bu tedaviler retreatment olarak adlandırılır. Bu işlem doğru bir uygulamayla pek çok dişte gelişen ikincil enfeksiyonların tedavi edilmesinde etkili olabilir. Ancak ikinci kez yapılan endodonti uygulamalarının başarı oranlarının yapılan ilk uygulamalara oranla bir miktar daha az olduğu bilinmelidir.
Kanal Tedavisi ve Diş Dolgusu Fiyatları 2025
Kanal tedavisi ne kadar sorusunun cevaplanabilmesi için tedavinin detaylarına hâkim olunmasına ihtiyaç duyulur. Çünkü endodonti fiyatlarının belirlenmesinde tedavinin uygulandığı diş sayısı, ilgili dişlerin kanal sayısı, oldukça etkilidir. Bunların dışında diş dolgusu uygulaması esnasında kullanılacak restorasyon materyalleri gibi kriterlerde fiyatın değişmesine neden olabilir. Diş dolgu fiyatları ile birlikte total tedavi maliyeti daha düşük olabilir. Lakin dişin restorasyonu için diş kaplama uygulamaları seçilen durumlarda maliyet artacaktır. Size uygulanması gereken tedavi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi için muayenehanemize başvurabilirsiniz. Bunun için web sitemizde yer alan iletişim sayfamıza gidip bize ulaşabilirsiniz.
Endodonti Hakkında Diğer Merak Edilenler
Endodonti uygulaması yapılan diş kırılırsa ne yapılır?
Kırılmanın önemli oranda diş dokusu kaybına neden olmadığı durumlarda kaplama uygulaması planlanarak diş restore edilebilir. Kaplama yapılan diş kuvvetlere karşı daha dayanıklı hale getirilebilir. Ancak restore edilemeyecek düzeyde kayıp varsa ya da kırık hattı diş eti altında devam ediyorsa kanal tedavili diş çekimi planlanmasına ihtiyaç duyulabilir.
Kanal tedavisinden sonra kaplama neden yapılır?
Kanal tedavisine ihtiyaç duyulan dişlerde sıklıkla önemli oranda sağlıklı doku kaybı mevcuttur. Bunun yanı sıra, sinir dokuları olmayan dişlerin kuvvetlere karşı dayanıklılıkları bir miktar düşer. Bu nedenle tedavi yapılan dişin kaplama uygulamaları ile desteklenmesine ihtiyaç duyulabilir. Uygulanabilecek çeşitli kaplamalarla ilgili daha detaylı bilgiye diş protezleri kısmından ulaşabilirsiniz.
Endodonti Sonrası Olası Komplikasyonlar
Kanal tedavili minimal diş ağrısı tedavi sonrası genellikle beklenen bir durumdur. Bu durumların ana nedeni diş kökünü çevreleyen dokularda iyileşme mekanizmasının aktive olmuş olmasıdır. Uygulama yapılan dişin çevresinde kanal tedavisi sonrası şişlik gelişebilir ve yüze bir miktar yayılım gösterebilir. Ancak bu durum başarılı bir tedavi sonrasında ortalama iki gün içinde ortadan kalkar. Kanal tedavili diş kökü iltihabı inatçı enfeksiyonların varlığında tekrar edebilir. Kanal tedavili diş iltihaplanırsa zonklama şeklinde ağrılarla kendini gösterebilir. Siniri alınan dişin kararması yapılan tedavilerin bir kısmında karşılaşılan bir komplikasyondur. Bu durumlarda tek diş beyazlatma işlemleri planlanarak ilgili dişteki renklenmenin ortadan kaldırılması sağlanabilir.
Bu web sitesindeki bilgiler tıp literatüründen alınmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle tanı ve tedavi amacı taşımaz. Tanı ve tedaviniz için ilgili bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.