Ortodonti Nedir? Diş Teli Tedavisi Nedir?
Ortodonti; diş ve çenenin düzeni ve uyumuyla ilgilenen, çapraşıklık ve yamukluk problemlerini düzeltip ağız içi dizilimleri doğru hizalamaya odaklanan bir diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Dişte tel takma gibi ortodonti tedavilerini üstlenen diş doktoru ise ortodontist olarak tanımlanır. Ortodontistlerin ilgilendiği diğer alan tedavileri de ortodontik tedavi ismini almaktadır. Diş teli tedavisi olarak da bilinen ortodontik tedavi ise, çapraşık diş dizilimine sahip bireylerde doğru kapanış ilişkilerinin oluşturulması amacıyla uygulanan diş düzeltme uygulamalarıdır. Bu uygulamada; diş telleri, şeffaf plaklar gibi çeşitli apareylerin kullanımıyla birlikte yamuk dişler ve diş çapraşıklığı ortadan kaldırılarak fonksiyonların ideal bir şekilde sürdürülebilir hale getirilmesi sağlanır.

Diş kaplama gibi tedaviler, minimal çapraşıklıklarda tel takmadan diş düzeltme için alternatif uygulamalardır. Lakin daha çapraşık dişlerin tedavisi için ortodontik tedavi şarttır. Çapraşık, eğri diş tedavisi kapsamında yapılan ortodontik tedavileri için ortak olan ana prensip kontrollü kuvvet uygulamasıyla dişlerin bulunması gereken bölgelere yönlendirilmesidir.
Diş Teli Kaç Yaşında Takılır?
Yalnızca dişlerin üzerinde düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulan durumlarda dişe tel kaç yaşında takılır sorusu karışık dişlenme döneminden itibaren her yaşta olarak cevaplanabilir. Ancak çene kemiklerinde anomaliye bağlı olarak gelişen çapraşıklıkların yalnızca ortodontik uygulamalarla tedavi edilebilmesi için diş teli kaç yaşına kadar takılır sorusunun cevabı ise ortalama 12’dir. Kemiklerin gelişim sürecinin devam ediyor olması durumunda bu yaşın üzerinde de yalnızca tel tedavisi planlanması mümkün olabilir.
Diş Teli Kaç Yaşına Kadar Takılır?
Çene anomalisine sahip erişkinlerde ortodontik tedavi, cerrahi işlemlerle desteklenerek uygulanabilir. Ortodontik tedaviler ağız içerisinde eksik dişleri olan ya da daha önceden kaplama, implant gibi tedaviler yapılmış kişilerde de uygulanabilir. Uygun hijyen koşullarının sağlanabildiği durumlarda hamilelikte diş teli tedavilerinin yapılması da mümkündür. Tek çenede bir veya birkaç dişin çapraşık olduğu durumlarda tek çene diş teli uygulanabilir. Teller bazı durumlarda dişlerin hareketsizliğinin sağlanması için bir süre yalnızca ön dişlere de yerleştirilebilir.

Diş Teli Çeşitleri
Diş telleri, altyapı materyalleri baz alındığında metal ya da porselen olarak iki gruba ayrılır.
Renkli Diş Teli
Çocuklara yapılan uygulamalarda her iki grupta da diş telleri renkli özel lastiklerle braketlere adapte edilerek çocuklar için daha ilgi çekici hale getirilebilir.

Metal Diş Teli (Metal Braket)
Tel ile diş düzeltme tedavisindeki braket materyali metal ya da porselen olabilir. Metal braketler kuvveti aktarma konusunda avantajlı olması ile sıklıkla tercih edilir.

İçten (Lingual) Diş Teli
Görünmeyen diş teli tedavisi olarak da adlandırılan ve dişlerin iç (arka) yüzeylerinden uygulanan ortodontik tedavidir. Estetik görünümde değişime neden olmadan ortodontik tedaviye izin veren bu yöntemin adı lingual ortodonti’ dir.

Şeffaf Diş Teli & Porselen Braket
Porselen braketler; dişlerin ön kısımlarında uygulanmasına rağmen, estetik görünümde belirgin bir negatif etki oluşturmayan materyallerdir. Şeffaf diş teli tedavisi olarak da bilinen bu uygulamada hazırlanan braketlerin boyutları metal braketlere oranla bir miktar daha büyüktür.

Şeffaf Plak (Invisalign) Tedavisi
Braketlerle tedavilerin yanı sıra minimal çapraşıklıkların tedavisinde estetik kayba neden olmadan uygulama yapılmasına olanak tanıyan bir diğer tedavi alternatifi ise şeffaf plaklardır. Şeffaf plak tedavisi ayrıca telsiz diş düzeltme olarak da adlandırılabilen bir ortodontik tedavidir. Invisalign tedavisi olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi, hareket sağlanmasına ihtiyaç duyulan diş üzerinde uygun alanda baskı kuvveti oluşturma prensibiyle çalışarak dişlerin konumlarının düzenlenmesine olanak tanır.

Dişlere Tel Taktırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dişe tel takılmadan önce ağız içerisinde tedavi edilmesine ihtiyaç duyulan diğer problemler ortadan kaldırılmalıdır. Bunun yanı sıra, ağız bakımını düzenli olarak sürdürmeyen kişilerin ortodontik tedavi öncesinde dişleri için uygun ağız bakım rutinini uygulamayı alışkanlık haline getirmesi gerekir. Ortodonti tedavisi sırasında ağız hijyeninin ideal bir şekilde sağlanması daha zordur. Bu yüzden ideal ağız bakım rutinine sahip olmayan kişilerde tedavi sırasında önemli ağız ve diş hastalıkları gelişebilir.
Diş Teli Nasıl ve Ne Kadar Süreyle Takılır?
Tedavi aşamasında braketler, ortodontist tarafından materyal için uygun olan özel yapıştırıcılar kullanılarak dişlerin yüzeyine sabitlenir. Sabitleme işlemini takiben diş telleri braketlerin içerisine yerleştirilerek diş hareketi için gerekli olan kuvvet uygulaması başlatılmış olur. İlk seans içerisinde tellerin takılma süresi ortalama 15 ila 30 dakika arasında değişir. Tedavide ek bir sabitleme uygulamasına ihtiyaç duyulduğunda sürecin desteklenmesi için çeşitli lastik uygulamalarından yararlanılabilir.
Tedavinin şeffaf plaklarla yapılacağı durumlarda diş hareketleri adım adım olacak şekilde planlanır. Her adımda dişin ulaşacağı yeni konum ve dişe uygulanması gereken yeni kuvvet yönü belirlenecek şekilde kişiye özel birden çok plak tasarlanır. Bir plağın 15 gün boyunca kullanılmasının ardından sırayla sonraki plaklara geçiş yapılmasıyla tedavi süreci tamamlanır.

Ortodontik tedavinin tümüyle tamamlanmasını kapsayan diş teli tedavi süresi pek çok faktöre bağlı olduğundan oldukça değişkendir. Bu faktörlerden bazıları dişlerin çapraşıklığının seviyesi, dişlerin ve çenenin genel yapısı, çenede anomali varlığı, uygulanan tedavi yöntemi ve hastanın tedaviye uyumu olarak sıralanabilir. Ortodontist diş kliniği detaylı muayene ve tedavi planlamasının ardından tedavinin ortalama süresi hakkında kişiyi bilgilendirebilir.
Diş Teli Temizliği ve Tedavisi Süresince Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavi uygulamasına başlamadan önce diş teli zorlukları hakkında bilgi sahibi olunması çok önemlidir. Bu ön bilgilendirme kişinin süreci en konforlu olacak şekilde düzenleyebilmesine olanak tanır. Diş telinde dikkat edilmesi gerekenler arasında birinci sırada rutin ağız hijyeninin sürdürülmesi yer alır. Diş teli varken diş fırçalama yüzeyde biriken plakların temizlenmesi için yeterli bir uygulama değildir. Çünkü diş telleri bölgede plak tutulumunu kolaylaştırır ve bazı alanlara diş fırçasının ulaşmasını zorlaştırır. Bu nedenle diş teli varken diş temizliği ortodontistin önerisine uygun olarak arayüz fırçaları ile desteklenmelidir.

Diş teliyle yemek yemek tellerin ilk takıldığı ya da değiştirildiği günlerde bir miktar zorlaşabilir. Bu günlerde daha yumuşak gıdaların tüketimi kişinin konforunu artırabilir. Bunun yanı sıra, braket ve tellerin zarar görmemesi için tedavi süreci boyunca asitli içeceklerin veya çok sert gıdaların tüketiminden de kaçınılmalıdır.

Ortodontik Tedavi Sonrası
Diş telinde dikkat edilmesi gerekenler arasında ortodontik tedavi sonrası yapılan pekiştirme uygulamaları büyük öneme sahiptir. Çünkü ortodonti ile düzelen dişler, kuvvetler karşısında stabil değildir. Bu nedenle yeni konumlarına adapte olana kadar dişlerin stabilizasyonunun desteklenmesi gerekir.

Desteklemede etkili olan pekiştirme uygulamaları çeşitli sabit ya da takıp çıkarılabilir apareylerle sağlanabilir.

Diş Teli ve Şeffaf Plak Fiyatları 2025
Ortodontik tedavi fiyatları pek çok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tel çeşitleri, kullanılan materyaller ve ihtiyaç duyulan teknolojik ekipmanlar dişte tel tedavisi fiyatları için belirleyicidir. Ayrıca ortodontik tedavi sürecinde oluşabilecek ek tedavi ihtiyaçları gibi durumlar da fiyatta değişkenliğe neden olabilir. Örneğin; invisalign tedavisi yani şeffaf plak fiyatları özel bir tasarım ve üretim sistemlerinden yararlanılmasını gerektirmektedir. Bu yüzden şeffaf plak tedavisi ücreti farklı ortodontik tedavi alternatiflerine oranla daha yüksek olabilir. 18 yaş altı diş teli tedavisi fiyatları çene kemiği anomalisi tedavileri gibi ek uygulamalar yapılmasına ihtiyaç duyulan durumlarda ek uygulamanın maliyetine bağlı olarak değişebilir. Sadece üst diş teli fiyatları her iki çeneye de tel uygulaması yapılmasına oranla daha uygundur. Şeffaf plak ve ortodonti fiyatlarının 2025 yılındaki güncel bilgisi için İstanbul Anadolu Yakası’ ndaki muayenehanemizi ziyaret edebilirsiniz. İletişim bilgilerimiz ve açık adresimiz web sitemizin iletişim sayfasında mevcuttur.
Ortodonti Hakkında Diğer Merak Edilenler
Diş teli mi şeffaf plak mı?
Minimal çapraşıklıklarda estetik görünümden ödün verilmesi istenmeyen durumlarda şeffaf plaklar tercih edilebilir. Böylelikle kişinin daha konforlu bir tedavi süreci geçirmesinde avantaj da sağlanır. Ancak ileri düzeydeki çapraşıklık problemlerinde şeffaf plaklarla sağlıklı bir şekilde tedavi edilmesi mümkün değildir. Bu gibi durumlarda diş teli tedavilerinin uygulanması daha doğrudur.
Gömülü dişlerin ortodontik tedavisi yapılabilir mi?
Öncelikle, gömülü dişin hareket ettirilmesi durumunda çevredeki dokular için tehdit oluşturmaması gerekir. Ayrıca, çenede gömülü diş için yeterli alan da mevcutsa ortodontik tedavi mümkün olabilir.
Diş teli varken implant yapılır mı?
Diş teliyle zaman içerisinde dişlerin ve çene kemiklerinin konumlarında değişim meydana gelir. Bundan dolayı, implant diş uygulamaları tel tedavisinden sonra planlanmalıdır.
Tel Tedavisinde Olası Komplikasyonlar
Ağız içerisinde fazladan belirli bir hacim kaplayan diş teli konuşma bozukluğu gelişimine neden olabilir. Ancak, bu durum adaptasyon sürecinin geçmesinin ardından ortadan kalkar. Sert cisim darbesine maruz kaldığında diş telinin çıkması veya kayması gibi durumlar meydana gelebilir. Ayrıca, alınan darbenin şiddetine bağlı olarak braketlerde kırılma durumunun yaşanması da olasıdır. Bu gibi durumlarda tedaviyi üstlenen hekime başvurularak telin uygun konuma tekrar takılması sağlanabilir. Kuvvetin yanlış yönde ya da yüksek miktarda uygulandığı durumlarda diş eti çekilmesi problemleri oluşabilir.
Bu web sitesindeki bilgiler tıp literatüründen alınmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle tanı ve tedavi amacı taşımaz. Tanı ve tedaviniz için ilgili bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.