Protez Diş (Takma Diş) Nedir?

Protez diş, kaybedilen diş dokularının neden olduğu fonksiyonel kayıpları ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan ağız içi protezlerdir. Dokuların mevcut durumlarına ve kişinin ihtiyacına bağlı olarak hareketli ya da sabit olacak şekilde hazırlanabilir. Takma diş olarak da bilinen hareketli dental protezler, implant uygulaması için yeterli kemik miktarının bulunamadığı ya da implantların kişi tarafından tercih edilmediği durumlarda uygulanır.

Sabit diş protezi nedir sorusuna ise mevcut dişlere ya da implantlara kalıcı olarak adapte edilen kaplama, köprü ya da All On Four sistemi uygulamalarıdır şeklinde cevap verilebilir. Bu tedavilerde diş taktırma uygulamalarının ardından dokular ile restorasyonun arasındaki uyumda bozulma olmadığı sürece protez diş bölgede stabil olarak kalır. Kaplama protezleri tek bir dişin dış etkenlerden korunmasını sağlarken köprü protez diş uygulamaları diş eksikliklerinin neden olduğu boşluk alanların restore edilmesinde etkili bir tedavi sunar. Uygun diş protezi tercihinde ise uygulamanın kişiye ve dişlerin ihtiyacına uygun olarak belirlenmesi oldukça önemlidir. Zirkonyum veya porselen diş kaplamaları hakkında daha detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan diş kaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Protetik Diş Tedavisi Kimler ve Hangi Dişler İçin Uygundur?

Protetik diş tedavileri, dişlerinde estetik ya da fonksiyonel kayıp yaşayan tüm hastalar için uygundur. Ancak gelişimin devam ettiği süreçlerde gelişime bağlı meydana gelebilecek değişimler diş hekimi tarafından değerlendirilerek sık aralıklarla yeni bir protez hazırlanmasına ihtiyaç duyulabilir. Yetişkinlik döneminde ise gebelik sürecinin sıkıntılı olması ya da kontrol altına alınamamış bazı hastalıklar diş protezi uygulamalarını kısıtlayıcı etki gösterebilir.  Bu kapsamda çeşitli nedenlerle doku kaybına uğramış ya da estetik görünümü uyumsuz olan bir diş tek diş protez uygulamalarıyla tedavi edilebilir. Dişlerin eksik olduğu durumlarda, kalan dişler uygun destek sağlayabiliyorsa köprü protezleri planlanabilir. Ön bölgede uzun bir dişsiz alanın varlığında takma ön diş gibi parsiyel hareketli protezler hazırlanabilir. Hiç dişi olmayana protez uygulamaları ise implant uygulamalarından destek alarak sabit olacak şekilde planlanabilir. İmplant uygulaması yapılamadığında ise total hareketli protezler tercih edilebilir.

Takma Diş Çeşitleri Nelerdir?

Protez diş çeşitleri temel olarak hareketli protez diş ve sabit protez diş olarak ikiye ayrılır. Takma protez diş olarak da bilinen hareketli protezler kendi içerisinde total ve parsiyel olarak ikiye ayrılır.

Hareketli Protez

Total Protez

Total protez, hiç dişi bulunmayan hastalarda tüm çeneyi kaplayacak şekilde hazırlanır.

Parsiyel Protez

Parsiyel protez uygulamaları ise ağız içerisinde mevcut dişlerin olduğu durumlarda bu dişlerden de destek alacak şekilde hazırlanan hareketli protez çeşididir. Bu protezlerde diş desteği ne kadar fazla olursa yumuşak doku desteğine o kadar az ihtiyaç duyulur. Bu sayede desteğe daha az ihtiyaç duyulan durumlarda üst çenede yarım damak diş protezi ya da damaksız diş protezi yapılması mümkün olabilir.

Sabit Protez

Diş hekimliğinde sabit protezler ise kaplama, köprü ve All On 4 sistemleri olarak ayrılır. Kaplama ve köprü uygulamaları hem doğal diş üzerine hem de implant üzerine uygulanabilen sabit protezlerdir. All On 4 sistemleri ise tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda özel implant uygulamaları üzerine hazırlanan protezler olarak tanımlanabilir.

İmplant Üstü Protezler

İmplant üstü protez uygulamaları pek çok protez çeşidi için uygulanabilir. İmplantlar hareketli protezlerde gelen yükler karşısında protezin devrilmesini engellemek amacıyla destek görevi görürken sabit protezlerde doğal diş köklerinin görevlerini üstlenir.

İmplant üstü sabit protez uygulamaları tek diş eksikliklerinde kaplama protezleri, birden çok diş eksikliğinde ise köprü protezleri olarak planlanabilir.

Dişlerin tümünün eksikliğinde All On 4 sistemlerinden yararlanılan protezlerde ise tüm çene hattı bütün bir parça olarak hazırlanır. İmplant protez diş tedavilerinde protez çeşidinin yanı sıra protezin sabitlenme yöntemi de önemli bir husustur. Kişinin ihtiyaçları ve ağız içinin mevcut durumu göz önünde bulundurularak protezler siman adı verilen özel yapıştırıcıyla ya da vida yardımıyla implanta sabitlenecek şekilde tasarlanabilir. Vidalı implant üstü protez uygulamaları ihtiyaç durumunda kolaylıkla sökülüp geri takılabilmesi ve zamanla etkinliğini kaybetme dezavantajına sahip olmamasıyla ön plana çıkar.

Simanla sabitlenen implant üstü protez çeşitleri ise estetik olarak daha başarılı sonuçlar sunar.

İmplant üstü kalıcı protezlerin uygulanması planlandığında implantın uygulanma zamanına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. İmplant uygulamasının yapıldığı ilk aylarda kemik ile implant arasındaki bağlantının ideal bir şekilde oluşabilmesi için implantların stabilizasyonunu bozabilecek yüksek kuvvetlere maruz kalmaması gerekir. Ancak uygun koşulların sağlandığı durumlarda estetik ve fonksiyonel kayıpların minimuma indirilmesi amacıyla implant uygulamasının hemen ardından geçici diş protezlerinin takılabilmesi mümkündür.

Çıtçıtlı Protez

Bu protezler stabilizasyonun uygun miktarda sağlanamadığı durumlarda implantlardan destek alacak şekilde de hazırlanabilir. İmplant destekli total protezler halk arasında çıt çıt protez diş olarak da bilinir.

Protez Diş Nasıl Yapılır?

Hareketli diş protezi uygulamalarında çekim yapılmasına ihtiyaç duyulan dişler mevcutsa uzun ömürlü bir protez hazırlanabilmesi için çekim alanlarının iyileşmesi beklenmelidir. Bu süreçteki estetik ve fonksiyonel kayıplar ise geçici takma diş olarak bilinen immediat protezlerle ortadan kaldırılabilir. Bu protezler diş çekimlerinin hemen ardından takılır ve iyileşme sürecinde gerek duyulan durumlarda düzenlenerek ağız içerisinin değişen durumuna adapte edilir. Diş çekimine ihtiyaç duyulmadığında ya da iyileşme süreci tamamlandığında ise ağız içerisinden detaylı bir ölçü alınır. Hastanın ağız kapanışının kaydı, kullanılacak dişlerin renk, şekil boyut özellikleri gibi detaylar belirlenerek diş protezinin hazırlığı yapılır. Çeşitli provalarla kontrol edilen protez dokularla uyum içerisinde olacak şekilde düzenlendiğinde ise hastaya teslim edilir. Minimal düzenlemeler için kontrol randevuları oluşturularak protezin tümüyle uyumu sağlanır ve tedavi sonlandırılır.

Sabit diş protezi uygulamalarında doğal dişlerde çeşitli düzenlemeler yapılarak tedaviye başlanır. Ardından tedavi uygulamasına uygun ölçü yöntemiyle her iki çeneden ölçü alınır ve daimî protez hazırlığı için laboratuvara gönderilir. Kişinin bu süreci konforlu bir şekilde geçirmesi ve bölgenin korunması amacıyla daimî protezin hazırlanma sürecinde ilgili bölgeye geçici protez diş uygulaması yapılır. Daimî protez hazırlandığında ise doku uyumu detaylıca kontrol edilir ve ardından uygun kalıcı yapıştırma uygulamasıyla protez ağız içerisine adapte edilir.

Diş Protezi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Olası Komplikasyonlar

Sabit protez uygulamalarını takip eden ilk süreçte minimal diş hassasiyeti meydana gelebilir. Hareketli diş protezlerinin ardından ise alışma sürecinde minimal düzeyde konuşma bozuklukları ya da mide bulantısı gelişimiyle karşılaşılabilir. Bu durumlar dokuların protezlere adapte olmasının ardından zamanla ortadan kalkar. Hareketli protezlerin kullanıldığı ilk süreçte bu durumun yanı sıra takma diş vurukları gelişimi de meydana gelebilir. Bu durum ise protezin uygulanmasını takip eden kontrol randevularında baskı oluşturan alanların düzenlenmesinden sonra kısa sürede ortadan kalkar. Protezlerin uzun ömürlü kullanılabilmesi için en önemli husus ağız hijyeninin yeterli oranda sağlanmasıdır. Bu kapsamda rutin diş fırçalama ve diş ipi ya da arayüz fırçası kullanımına özen gösterilmesi oldukça önemlidir. Hareketli protez kullanan kişilerin aynı zamanda bu protezlerin hijyenine dikkat etmeleri de büyük önem taşır. Hareketli protez diş temizliği için günlük olarak protezin sabun ve diş fırçası yardımıyla temizlenmesi yeterli olur. Bu uygulamanın yanı sıra ihtiyaç duyulduğunda protez temizleme tabletlerinden yararlanılması da mümkündür.

Protezlere gelen yüklerin dengesinin kontrol edilmesi ve ağız sağlığının değerlendirilmesi için ise rutin diş hekimi randevularının planlanması önemlidir. Ağız ve protez hijyeninin yeterli olarak sağlanmadığı ya da proteze orantısız yük gelmesine neden olan durumlarda ise tedavi sonrası çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Sabit protez yaptıranlar; protez diş gevşemesi, diş eti şişmesi, protez diş kırılması gibi problemlerle karşılaşabilir. Hareketli protezlerde ise protez kırıkları meydana gelebilir.

2025 Yılı Protez Diş Fiyatları

Protez diş fiyatları ihtiyaç duyulan tedavi uygulamasına bağlı olarak değişebilir. Takma diş fiyatları için belirleyici olan durumlar protezin tek çeneye ya da iki çeneye hazırlanması, protezin hazırlanması için kullanılan materyaller ve protez desteği için uygulanan mekanizmalar olarak sıralanabilir. Sabit protezlerde ise kullanılan materyal, uygulama yapılacak diş sayısı, uygulamada ihtiyaç duyulan tasarım özellikleri gibi durumlar maliyeti değiştirebilir. All On Four sistemiyle hazırlanan 4 implant sabit protez fiyatları ise uygulamada özel tekniklere uygun tasarımlara ihtiyaç duyulması sebebiyle farklı fiyatlandırmalara sahip olabilir. İhtiyaç duyduğunuz diş protezi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Muayenehanemizin konum ve iletişim bilgileri web sitemizde yer alan iletişim sayfasında bulunmaktadır.

Diş Protezleri Hakkında Diğer Merak Edilenler

Hareketli protez diş gece çıkarılmalı mı?

Hareketli protezlerin ilk uygulandığı süreçte dokuların adaptasyonu için bir süre protezin sürekli olarak takılması önerilebilir. Ancak adaptasyon sürecinden sonraki dönemlerde destek aldığı ağız dokuların dinlenebilmesi için protezlerinin gece ya da günün belli bir aralığında çıkarılması gerekir.

Hareketli protez diş mi implant mı?

Kemik hacminin uygun olduğu durumlarda implant tedavilerinin tercih edilmesi bölgedeki çene kemiklerinde gelişebilecek erimeyi engelleyici etki göstermesiyle önemli avantajlar sağlar. Bunun yanı sıra hareketli protez yerine implant ve sabit protez uygulamasının yapılması, kişinin fonksiyonel aktivitelerini daha konforlu bir şekilde yerine getirmesine olanak tanır.

Protez diş ömrü ne kadar?

Protez diş ömrü hareketli protezler için ortalama 4 yıl, sabit protezler için ise ortalama 8-10 yıl olarak kabul edilir. Ancak hijyen koşullarına dikkat edilmeyen durumlarda ya da protezlerin orantısız kuvvetlere maruz kalması durumunda bu süreler kısalabilir. Ağız bakımına özen gösterilmesi durumunda ise protezlerin uyumunda bozulma olmadığı sürece daha uzun ömürlü olarak kullanılabilir.

Bu web sitesindeki bilgiler tıp literatüründen alınmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle tanı ve tedavi amacı taşımaz. Tanı ve tedaviniz için ilgili bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.